Het verhaal achter de song – Slapeloos

De laatste song en meteen ook de eerste single van onze eerste EP ‘Kopzorgen’ is een beetje vreemd voor mij om over te bloggen. Niet omdat ik niet weet wat ik moet vertellen, dat komt zelden voor, maar omdat het idee van de song van Emile komt. Iets dat redelijk zeldzaam is als ik eerlijk moet toegeven. Ik vraag mij soms af waarom dat zo is, want hij is zeker geen slechte songwriter, al staan we beide als duo sterker. Misschien heeft het te maken met het feit dat zijn agenda 100 keer drukker is dan de mijne, of omdat hij niet zo over-emotioneel is. Voor songschrijven moet je namelijk je tijd nemen en het werkt vaak beter als je hart de pen overneemt van je hoofd (al begrijp ik dat dat heel melig klinkt). Alleszins kwamen Emile en ik op een dag samen voor een songwriting-sessie en had hij de basis voor ‘Slapeloos’. En nu bevind ik mij in de bizarre positie dat ik er u over moet vertellen.

DSC_70571

Hoewel de song, in eerste instantie, niet van mijn hand komt is het er toch eentje die nauw aan mijn hart ligt. Dat heeft twee redenen. De eerste zijnde dat het idee relatief gelaagd is: het is een song over iemand die wakker ligt en zorgen heeft. Een soort archetype van herkenbaarheid dat, zoals u wel begrijpt, best belangrijk is in een nummer. Langs de andere kant is het ook een complex idee waarin iemand vertelt over hoe hij in zijn dromen terugvlucht naar een tijd waar alles nog goed ging met een geliefde. Zij die al eens nauwkeurig geluisterd hebben naar het repertoire van Stadswacht, wetende dat ikzelf veel van het tekstuele voorzie, zullen begrijpen waarom ik een band heb met het nummer.

‘Slapeloos’ is ook veel minder direct dan de gemiddelde Stadswacht song. Soms speelt hij zich af in een droomwereld, op andere keren in de realiteit. De song hanteert weinig directe gevoelens: “De wereld verkilt, verstilt en versteend. De nacht bracht me jou, maar nam je terug mee”, is daar een goed voorbeeld van. Met de context hierboven gegeven is deze zin makkelijk te plaatsen, maar zonder is er veel ruimte voor interpretatie. Wat het in mijn ogen zo’n goede song maakt is dat, hoe je hem ook interpreteert: de rauwe emotie en het kille gevoel blijft altijd overeind.

Dat is ook de 2de reden dat ik de song goed vind, hij is ontzettend fijn om te spelen, en het is een song waarmee je een publiek mee omver kan blazen. Dat hebben we vaak genoeg gemerkt. De song kreeg onder ons eerste publiek heel wat aanhang en het was in die tijd ook terecht de afsluiter van de setlist.

goed 3.2

Slapeloos was trouwens ook  de eerste song waar we experimenteerde met piano en elektronische klanken. Iets dat we in de nieuwe EP ‘weg’ ook verder hebben gezet. Ik denk dat het nummer dan ook de overgang heeft betekend van ‘Kleinkunst’ naar ‘Pop’ voor Stadswacht. Ik besef maar al te goed dat we daar nog steeds ergens tussen zweven. Ik vind persoonlijk al dat gelabel nefast voor de muziekindustrie. Het zorgt alleen maar voor hokjesdenken. Muziek vind je goed of je vind hem niet goed, dat heeft voor de rest vaak heel erg weinig met het genre te maken. Maar omdat die indeling er is zijn er mensen die van de daken durven schreeuwen “Kleinkunst is allemaal saai”, “Pop is allemaal commercieel” of “Techno is allemaal lawaai”. Hoewel die laatste groep overschot van gelijk heeft is het toch iets waar ik niet achter sta. Daarom stel ik voor dat we Stadswacht vanaf nu omschrijven als underground metalcore.

Maar ik dwaal af. Of droom ik weg? Emile is voor het nieuwe album alleszins ook weer aan het schrijven geslagen dus verwacht u aan meer van dat, maar ook aan nieuwe paden die zullen worden bewandeld. Wat het ook moge zijn, u leest het in een volgende zitting.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s