Het verhaal achter de song – Belofte

Dit gaat een langere blog worden dan gewoonlijk, denk ik. Al is het niet zeker wat er allemaal zal uitvloeien maar belofte is een song die mij nauw aan het hart ligt. Ik wil zij die de moeite doen dit te lezen eer aandoen door gewoon te schrijven wat er komt. Meestal denk ik grondig na over wat er moet staan: hoe lang het moet zijn, of het wel een goeie mix van humor en informatie is, of het relevant is voor de band. Vandaag maakt dat allemaal even niet uit.

Ik vertelde vroeger op optredens nadat we een liefdesliedje speelde dat het logisch is dat na liefde in een jong leven vaak liefdesverdriet komt. Dat zijn meestal de dagen waarop ik geen zin heb om het hele verhaal te doen. Nu ja, het “hele” verhaal zal ik sowieso nooit echt doen, puur uit respect voor diegene die deel uitmaakt van het verhaal. Het is niet de bedoeling om het persoonlijk leven van een ander aan uw neus te hangen. Maar om beter te begrijpen wat de beweegreden was voor de song zal ik u toch op zijn minste meer moeten vertellen.

pretty image (22)

Allereerst moet u weten dat ik nooit echt een succesvolle student ben geweest. In het middelbaar niet, mede met redenen die u in de vorige blog te lezen kreeg, en aan de universiteit ook nooit echt. Dat had verschillende redenen, het feit dat ik eindelijk gelijkgestemde zielen begon tegen te komen ( een aantal daarvan zijn u onwaarschijnlijk bekend van op het podium bij Stadswacht) en dus sneller koos om te kunnen genieten van de vriendschappen die ik had weten opbouwen. Het was eens iets anders dan permanent onzeker zijn.

Daarbij kwam nog eens kijken dat ik ondertussen op de Franse kampen die ik in de zomer gaf aan Vlaamse kinderen een vriendin op had weten scharen. En nog wel een echte. Met borsten en een hartslag enzo. Alles wat mijn weke tienerhart toen blijkbaar nodig had om hopeloos verliefd te worden. Zij was, in mijn ogen, het beste dat mij heel van leven was overkomen, en op een of andere manier was zij ook verliefd op mij. Mijn geluk doorweven met ongeloof kon niet op.

Nu was de relatie en mijn sociaal leven op een topniveau, maar mijn resultaten slechter dan ooit. Zo slecht dat ik mij ervoor begon te schamen. Komende uit een gezin met een handelsingenieur en dokter als zussen en ouders die ook universitair geschoold zijn lag dat erg moeilijk. Tevens om dat er ook altijd een zeker prestatiedruk lag. Alles wat mijn ouders doen en zeggen, doen of zeggen ze met een onvoorwaardelijke liefde en de beste bedoelingen, maar dat is ook de reden dat het verzekeren van mijn toekomst steevast prioriteit was. Op zich allemaal niet verkeerd, maar wat ik thuis vertelde begon langzaamaan minder en minder te lijken op mijn eigenlijke studiesituatie.

Die schaamte doordrong zich ook in mijn relatie, dus ook daar zweeg ik en stapelde alles zich op. Hoe meer het werd hoe moeilijker het werd om erover te praten. Toen ik uiteindelijk geen kant meer uit kon kwam het er uit. Helaas was dat voor haar een serieuze steek in het hart, dat ik haar niet had weten te vertrouwen. Ze heeft mij gesteund maar heeft het daarna ook uitgemaakt. We waren meer dan 2 jaar samen Pijnlijk voor mij, omdat ik iets dat voor mij heel moeilijk was om te vertellen naar voren had gebracht, en dat ik het niet verteld had was verre van persoonlijk bedoeld. Ze liet mij ook achter met het gevoel dat als ik onderpresteer ik daar ook buiten mijn studies altijd miserie van zou ondervinden. Maar ongetwijfeld was het evenzeer moeilijk voor haar.

In een opwelling van emotie schreef ik ‘Belofte’, en er zijn in al die jaren dat de song nu bestaat is er geen woord meer aan veranderd. Het is de song die voor mij altijd de meest pure van het stadswachtrepertoire is geweest. Het was ook voor mij het begin van een lange weg naar het op poten krijgen van mij leven, op alle vlakken. Ik twijfel nog regelmatig of ik dat doel ondertussen heb bereikt. Mijn resultaten zijn ondertussen toch al beter. Maar songs op de nieuwe EP bewijzen dat ik goed op weg ben.

We zijn uiteindelijk terug een koppel geworden, maar de wonden die gemaakt waren werden steeds weer opengescheurd, en uiteindelijk was het dan voorgoed voorbij. Maar daarover zijn nog songs, allemaal met hun eigen verhaal erachter. Daarvoor zie ik u hopelijk in een volgende blog.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s